Pizzan har en lång, komplicerad och osäker historia som ofta skapar vilda debatter. Var namnet "pizza" kommer ifrån är oklart, men förekommer för första gången år 997 på medeltidslatin, och det var i Neapel i 1500-talets Italien som det först avsåg en galette-brödskiva. Möjligen kan latinets verb pìnsere, att trycka, ha varit ursprung.
Klassisk pizzabit med tomatsås, pepperoni och ost.
1843 beskrev Alexandre Dumas d.ä. olika sorters pizzafyllningar. För att hedra Italiens drottning Margherita av Savojen, skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 "Pizza Margherita", en pizza garnerad med tomater, mozzarellaost och basilika, som skulle representera färgerna i Italiens flagga. Han var den förste att lägga till ost.[1] Det exakta händelseförlopp varigenom de många smaksatta tunnbröden i antikens och medeltidens Medelhavsregion blev 1900-talets populära maträtt är inte fullständigt utrett